Glimten i grytan

Glimten i grytan drivs av Uppsala Kamrat Mat, UKM. Vilka är vi då? En matlglad trio bestående av Ulrik, Karin och Mikael som alla intresserade av att laga och äta god mat. Vi tyckte att det vore kul om man kunde äta middag med folk man faktiskt inte träffat förut, och gärna på något ställe där man inte annars kanske äter en middag. Vi kan kalla det ”guerilla dining”, ”supper clubs” eller ”restaurang i ditt vardagsrum”. Sagt och gjort, vi slog våra påsar ihop och i mars 2011 hade vi vår första middag tillsammans. Ulrik och Karin känner varandra från jobbet, Karin och Micke träffades på en grillkväll hos en gemensam vän och Ulrik och Micke träffades på vår första planeringsmiddag hemma hos Karin. Vad gör vi då? Jo, vi lagar gärna god mat från grunden och gärna med ekologiska och närproducerade råvaror. Och så gillar vi att planera våra kommande tillställningar och testlaga mycket mat. Ibland blir det bra och ibland blir det mindre bra. Men det är ju så man lär sig, glimten i grytan liksom.

Ulrik Strandberg, Drälingebon som mer än gärna grillar. Han är lite som Fredde i Solsidan när det kommer till grillning. Han grillar hel anka, korvar, fläskkarré och till och med pizza. Som om detta inte vore nog så brygger mannen sin egen öl och vann guld i klassen ”Belgisk och Fransk ale” på SM 2010 och fick därmed representera Sverige på Skandinaviska ölmästerskapen i Köpenhamn. Utöver detta experimenterar han med allt vad glutenfritt heter.

Karin Torvenius, att hon tycker om att baka är en nog en underdrift, anser att bakning är avkoppling och att livet är för kort för att äta tråkigt bröd. Bakar helst kakor och bullar, har nyligen börjat med surdeg och är fast. Senaste grejen är surdegspizza. I UKM är hon den som slår ett slag för att vi ska laga mer vegetarisk mat. Hon försöker leva efter devisen att ingen mat ska slängas och kämpar för att bli resternas mästare.

Mikael Weiss, bibliotekarien som vurmar för äkta husman, långkok och löpning. Mikael är han som stoppar sin egen korv till jul, undersöker hur man bäst kallröker och kan man lufttorka skinka över köksbordet? Han är även en jävel på att slunga aioli. Han har nu också avslöjat att han har en lysande framtid som hemmaorganisatör, hans kallskafferi är numera som en våt dröm för de som gillar ordning och reda.

Glimten i grytan

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

Comments are closed.