Mera matglädje med matallergi

De flesta av oss kommer i kontakt med någon som är matallergiker. Eller har en släkting, vän, bror eller mamma som har någon slags matallergi eller intolerans. Att leva med detta innebär ibland begränsningar och svårigheter i livet. Men det finns massor med god mat att laga och underbara bakverk att baka. Det ska vara enkelt att laga mat, även om det kan vara lite klurigt att hitta goda alternativ till allergierna. Vardagsmat ligger mig varmt om hjärtat och att det inte är allt för krångligt att tillaga.
Jag som skriver denna blogg är en helt vanlig småbarnsmamma som tillsammans med min man fick två underbara ungar med födoämnesallergier. Jag driver denna blogg under min fritid och min önskan är att du finner inspiration och skaparlust till att laga god vardagsmat. Och kanske även bjuda hem en allergiker på middag trots att du inte är det själv.

I vår familj har vi allergi mot mjölkprotein, ägg, havre och soja. Och det är framför allt barnen som har denna känslighet. Dock har vi inte intolerans mot gluten, eller allergi mot andra sädesslag, och det gör att jag presenterar många recept med olika mjölsorter när det handlar om bakning. Är du glutenintolerant så går det i många fall bra att byta ut ingredienserna mot glutenfri mjölmix. Har du allergi mot sädesslag kan man prova att byta ut ingredienserna mot durramjöl, bovete majsmjöl eller helt vanlig potatismjöl. Har du laktosintolerans så bjuder jag på recept helt utan mjölk. Utgångspunkten ligger i min hemlagade mat.

Jag vill med denna blogg ge inspiration och visa att det finns fina alternativ till god mat och bakning utan att använde några av de mest grundläggande födoämnena i vår husmanskost. Och många gånger blir det lyckade varianter. Jag har valt att inte ta upp fakta kring allergierna i detta forum. Det finns redan flera och fina bloggar som jobbar utifrån det perspektivet. Men att lyfta vår mat, vara kreativ och inspirera det gör jag gärna!

Du är varmt välkommen!
Ingela Nyman, Mera matglädje med matallergi

Mera matglädje med matallergi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Comments are closed.